tisdag 6 september 2011

Stoppa utvisningar till Syrien

Följande uttalande antogs av styrelsen för Socialdemokraterna i Uppsala igår:

Utrikesminister Carl Bildt fördömer Syriens regim i skarpa ordalag och på regeringens hemsida kan man läsa följande uppmaning: ”UD avråder sedan tidigare från alla resor till Syrien och uppmanar nu även svenskar i landet, som inte har starka skäl att stanna, att överväga lämna med reguljärtrafik. Oroligheterna i landet Syrien fortsätter och situationen har förvärrats de senaste dagarna, med bland annat skarp eldgivning på flera platser i landet.”

Uppmaningen är inte förvånande eftersom det råder ett krigsliknande tillstånd i landet där regimens säkerhetsstyrkor skjuter skarpt på fredliga demonstranter.
Desto mer förvånande och upprörande är att Migrationsverket fortsätter att verkställa beslut om avvisning/utvisning till Syrien av personer som lämnat landet för att rädda sina liv. Vi har fått kännedom om att avvisning även beslutats för flykting som tillhör en hotad minoritet och som varit aktiv i ett oppositionellt parti som den syriska regimen har förbjudit. En person som kommer tillbaka till Syrien med poliseskort från Sverige kommer inte att mötas av någon mild behandling av den syriska säkerhetspolisen och dess väpnade styrkor.

Enligt Amnestys rapporter har de syriska säkerhetsstyrkorna och armén sedan massprotesterna började i mitten av mars begått grova övergrepp på de mänskliga rättigheterna, bland annat mord och tortyr och systematiska angrepp på civilbefolkningen. Folket kräver politiska reformer och att presidenten Bashar al-Assad avgår. Myndigheternas svar på folkets krav är minst sagt brutala.

Migrationsverket anser i avslagsbeslut att den allmänna situationen i Syrien inte utgör någon grund för en ny prövning av en asylansökan. Om Sverige fortsätter verkställa beslut om avvisning/utvisning så innebär det att Sverige accepterar uttalanden från Assads regim om att allt är normalt i Syrien.

Socialdemokraterna i Uppsala tar bestämt avstånd från att asylsökande avvisas/utvisas till Syrien så länge nuvarande krigsliknande förhållanden råder.

Anita Berger
Ordförande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar