onsdag 7 december 2011

O(m)byte på toppen

Idag kom så beskedet. Gunnar Hedberg, moderat ordförande i kommunstyrelsen avgår efter 28 år i den politiska hetluften. Och med 28 år i bagaget och med tanke på att Gunnar vid nästa val är 66 år är det högst naturligt.

Det som inte är lika naturligt är den process som moderaterna haft för att vaska fram en efterträdare. Under ett par veckors tid har en liten grupp inom moderaterna jobbat med frågan och m-kommunfullmäktigegruppen har varit ålagd sekretess. Det är en milsvid skillnad med den öppna nomineringsprocess som vi hade inom socialdemokraterna när vi skulle utse efterträdare efter Lena Hartwig och Jan Ask. Även om det inte alltid var kul för oss inblandade att figurera i media så var det i vårt parti nödvändigt att få diskutera och fundera över framtiden. Och det mandat som till slut Erik Pelling och jag fick var enhälligt och ger oss styrka i det dagliga arbetet. Men moderaterna har alltså valt en totalt annorlunda process och det är intressant att notera.

Den som föreslås efterträda Gunnar är Fredrik Ahlstedt. Fredrik har tidigare varit kommunalråd i Enköping och de senaste åren har han jobbat med kollektivtrafikfrågor, framförallt inom UL. Gunnar och Fredrik påminner faktiskt en del om varandra. Inte i ålder, Fredrik är 43 år, men när det gäller politisk profil och då framförallt när det gäller kärleken till kollektivtrafiken. För det är tydligt att de delar den kärleken de två moderata männen. Och jag har en känsla av att Fredrik också kommer vara trevlig att jobba nära med, som man behöver göra som majoritets- och oppositionsledare. För trots att Gunnar och jag företräder två helt olika partier och i debatter står som huvudmotståndare så har jag en stor respekt för honom som person och som ordförande i kommunstyrelsen. Jag kommer sakna honom. Farväl Gunnar. Och välkommen Fredrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar