tisdag 20 december 2011

Förskolekris

Förskolekrisen i Uppsala växer. Inför nästa år saknas ett stort antal förskoleplatser i Uppsala kommun. Det orsakar väldigt stora bekymmer i människors vardag. 90 familjer har överhuvudtaget inte fått ett erbjudande om förskoleplats och Uppsala kommun bryter därmed mot skollagen. Ytterligare 100 familjer har fått ett orimligt erbjudande om förskoleplats långt från hemmet som de inte kunnat tacka ja till. Den här situationen måste lösas.

Att behoven är stora på många håll påpekade Socialdemokraterna redan under förra mandatperioden. Med en bättre planering och ett bättre politiskt samarbete från den styrande majoriteten hade man kommit mycket längre. Att föräldrar ska kunna lämna sina barn till en välfungerande förskoleverksamhet är en förutsättning för Uppsalas jobb och tillväxt.

Vårdnadsbidraget lanserades av de borgerliga partierna som ett försök att få småbarnsföräldrar att inte utnyttja kommunal barnomsorg. Uppsalas småbarnsföräldrar fortsätter dock att efterfråga förskoleplatser. Socialdemokraterna vill flytta resurser från vårdnadsbidraget till förskolan. Vår linje är att Uppsalas gemensamma skattemedel ska användas för välfärd och jobb, inte för vårdnadsbidrag som motverkar jämställdhet och integration.

I dag är Socialdemokraterna i Uppsala i opposition. Om vi får väljarnas förtroende efter valet 2014 kommer en bättre planering för att säkerställa en förskolegaranti värd namnet att toppa vår att göra-lista. Jag kommer själv att inleda 2012 med att i kommunfullmäktige kräva svar från Barn- och ungdomsnämndens ordförande Cecilia Forss (M) om vad hon tänker göra åt problemen inom barnomsorgen. En väl utbyggd förskola av hög kvalitet är ovärderlig för våra barns uppväxt.

1 kommentar:

  1. http://www.unt.se/debatt/falsk-forskolegaranti-1593454.aspx

    SvaraRadera