onsdag 14 mars 2012

Barnfattigdomen fortsätter att öka

Rädda Barnen har idag presenterat sina senaste siffror över barnfattigdomen i Sverige. Antalet barn som växer upp under fattiga förhållanden fortsätter att öka. I Uppsala har barnfattigdomen ökat från 10,4 till 11,5 procent.

Att allt fler barn växer upp under fattiga förhållanden är det mest hjärtskärande beviset på att Moderaterna har misslyckats med att bryta utanförskapet. Vi socialdemokrater i Uppsala har lagt en motion om att anta en handlingsplan mot barnfattigdom. Vi vill att handlingsplanens innehåll ska tas fram i samverkan mellan ledande experter, forskare, kommunens tjänstemän och politiker. Några områden som handlingsplanen bör innehålla är feriejobb för ungdomar, policy mot avgifter i skolan, ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter till en låg eller ingen kostnad och en översyn av det ekonomiska bistånden. En sak står dock klart. För att lyckas minska barnfattigdomen behövs krafttag från både nationell och lokal nivå och grunden är en generell välfärdspolitik och en bättre jobbpolitik så att fler föräldrar kan få en inkomst att försörja sig själv och sina barn på.

Förslaget från den borgerliga majoriteten är att avslå motionen på kommande kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Jag hoppas att de nya siffrorna över barnfattigdomen fungerar som en väckarklocka. Majoriteten har nu möjlighet att ändra sig och visa handlingskraft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar