onsdag 29 februari 2012

Förändringens vindar

Kraften i förändringens vindar är ofattbara. Det går upp snabbt och det kan gå ner snabbt. Det är sant att den enda opinionsmätning som egentligen gäller är den på valdagen. Men det är så ofattbart skönt att nu följa de olika mätningar som kommer. De visar att vi är på rätt väg och att Löfven tas emot med öppna armar av svenska folket. Det är långt till september 2014, men vi ska kämpa varenda dag för att på valdagen vinna svenska folkets förtroende.

I dag har Stefan Löfven varit partiledare i 33 dagar. Och han har verkligen startat med vind i seglen. Nästan varannan väljare, 47 ­procent, har enligt SIFO stort eller mycket stort förtroende för honom. 73 procent av S-väljarna har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Novus mäter återkommande vilka politiska frågor väljarna tycker är viktigast, och vilket parti väljarna anser har bäst politik i respektive fråga. I den senaste mätningen kan ett tydligt trendskifte ses jämfört med föregående mätning i november 2011. (Novembermätningen inom parantes).

Viktigaste politiska frågorna (topp 5)

1 (1) Sjukvården 75% (72%)
2 (2) Skola och utbildning 75% (66%)
3 (3) Sysselsättning/arbetslöshet 68% (56%)
4 (5) Äldreomsorgen 61% (53%)
5 (4) Landets ekonomi 56% (56%)

Parti med bästa politiken i de viktigaste frågorna

Sjukvården: S 24% (S 22%)
Skola och utbildning: S 21% (FP 23%)
Sysselsättning/arbetslöshet: S 24% (M 25%)
Äldreomsorgen: S 23% (S 19%)
Landets ekonomi: M 34% (M 39%)

Till det här kommer också alla personliga kontakter. För det är så många som kommer till mig och uttalar sitt stöd för oss socialdemokrater i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet och uttrycker sin glädje över att Sverige återigen har en tydlig och stark opposition. Nu är det verkligen match igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar