tisdag 28 februari 2012

Kunskap och Arbete

Nu är det här, årets Första Maj märke. Så snyggt och rätt. Kunskap och arbete bygger Sverige. Just så. Kunskap och arbete!

I den andan gjorde vi i den socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen idag studiebesök. Jag besökte två olika verksamheter. Imorse cyklade jag till Kåbo och till kommunens Jobbcenter. Jobbcenter hjälper de som har behov av sysselsättning, arbetsträning, arbetsrehabilitering och arbetsförmågebedömning. De har också hand om anställningar med olika statliga anställningsstöd; till exempel OSA (Offentligt skyddat arbete), lönebidrag, utvecklingsanställning, instegsjobb och trygghetsanställning.

Besöket var väldigt intressant och gav en god inblick i deras verksamhet. Att träffa på så engagerade och varma personer som Jobbcenter har i sin ledningsgrupp är också en härlig upplevelse. De som kommer till Jobbcenter är ju i mångt och mycket de som är mest utsatta i samhället. Arbetslösa, långtidssjukskrivna eller med funktionsnedsättning. Och de får bra hjälp och stöd för att komma vidare i livet. Som en ung tjej uttryckte det "Livet är nu fullt av möjligheter. Jag känner glädje igen." Och receptet är nog den inställning som de ansvariga gav uttryck för många gånger - se varje människas förmåga, inte problem och oförmåga.

Den här viktiga verksamheten är nu utmanad av ett privat företag. Det betyder att en utredning nu är igång i kommunen för att undersöka om hela eller delar av verksamheten ska konkurrensutsättas. Det innebär förstås en stor oro hos alla inblandade, hur ska framtiden nu bli? Och här om någonstans är det viktigt att poängtera att helheten är viktig och att hålla ihop verksamheten. Låt inte den borgerliga majoriteten slå sönder en så välfungerande verksamhet!

Eftermiddagen innebar en cykeltur upp till Uppsala science park och ett besök på Uppsala Nyföretagarcentrum. Det finns 90 Nyföretagarcentrum i landet och de täcker 200 kommuner. Det är Sveriges ledande kraft för nyföretagande och ger konfidentiell och kostnadsfri rådgivning till de som vill starta företag. En av de grundläggande delarna i verksamheten är att hjälpa till att upprätta affärsplaner för de nya företagen och testa så att idéerna håller. Under 2011 fick 400 personer rådgivning i Uppsala, varav 49% var kvinnor.

Nyföretagarcentrum är en viktig aktör som tillsammans med till exempel UIC, Almi, Coompanion, Drivhuset, Ung Företagsamhet och Företagslotsen bidrar till entreprenörskap, nya och livskraftiga företag och fler jobb i Uppsala.

För det är så vi bygger Uppsala. Med kunskap och arbete.

1 kommentar:

  1. När du skriver om "Ledningen på Jobbcenter", så låter det inte som du fått hela sanningen när du blev bjuden på "Gofika" i Kåbo.
    "...engagerade och varma personer som Jobbcenter har i sin ledningsgrupp", - Ja, där håller inte jag med dig, men du kanske fick se något annat, än vad jag varit med om, som medarbetare i många år?
    Däremot så vet jag att det finns ett antal mycket engagerade och varma Medarbetare på Jobbcenter, som Tack vare den borgerliga majoriteten, snart kanske får jobba i en mycket bättre, mer ekonomisk och välfungerande verksamhet.

    Att det är, "en stor oro hos alla inblandade"... Nja... jag tror att hela oron ligger i den grupp som du fick ditt "Gofika" av.

    SvaraRadera