I veckan besökte jag ett äldreboende i Uppsala. Personalen som jag träffade var oerhört engagerad och duktig men den verklighet de beskrev berörde mig starkt. De har schema med delade turer vilket betyder att de vissa dagar börjar 07.00, har en paus mellan 13.00-16.00, och sen fortsätter jobba till 21.00. Grundbemanningen är låg och vid sjukdom får de oftast ingen vikarie vilket leder till att den som jobbar blir ensam på avdelningen. Riktlinjerna säger att de ska vara två när de lyfter den äldre, men det kan de aldrig vara för tiden räcker inte till. Omvårdnad, habilitering, mathantering, tvätt och städ fyller tiden så det där "lilla extra" eller att gå ut med de boende finns det aldrig tid till. Budgeten för inköp av frukost, fika och mellanmål är så snålt tilltagen att osten kan ta slut på onsdagen och ny kan man köpa först på måndagen efter.
En i personalen uttryckte det så här: "Här har de gamla betalat skatt i hela sitt liv och de betalar dyrt för att bo här - och så kan dom inte få ost på frukostmackan eller gå ut när de vill. Jag tycker det känns hemskt. Jag vill inte bli gammal."
Enligt Sveriges Kommuner och Landsting har antalet sysselsatta i den skattefinansierade välfärden vård, skola och omsorg – oavsett driftsform - blivit 24 000 färre under det senaste året.
De borgerliga partierna har redan nu intecknat nya skattesänkningar för 100 miljarder. Med en moderatledd regering skulle Sverige bli ett helt annat land om fyra år. Det är en djup skillnad mellan högeralliansens politik och vår. Oansvariga skattesänkningar står mot investeringar i välfärden och fler jobb.
Äldreomsorgen i Uppsala kommun behöver en ny färdriktning. Vi rödgröna lovar att under nästa mandatperiod ta krafttag för att höja kvaliteten i äldreomsorgen. Vi har lanserat sju konkreta förslag som ett led i detta arbete. Målet är att Uppsala ska bli Sveriges bästa kommun att åldras i.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar