lördag 30 april 2011

Rätten till heltid

Idag skriver jag och Erik Pelling på UNT debatt om heltider. Vi skriver bland annat:

"Heltid är en avgörande fråga för den anställde. Det ofrivilliga deltidsarbetet i kommunen innebär inte bara lägre lön för den enskilde medarbetaren utan också lägre ersättning om man blir sjuk, mindre föräldrapenning om man får barn, sämre arbetslöshetsersättning om man förlorar jobbet och lägre pension när man blir gammal.

Ändå har mer än en fjärdedel av Uppsala kommuns anställda endast en deltidstjänst. Det är inte en god personalpolitik och det gör inte kommunen till en attraktiv arbetsgivare.

Som kommunalråd för Socialdemokraterna i landets fjärde största kommun tänker vi göra vad vi kan för att se till att Uppsala kommun är ett föredöme som arbets­givare.

Vi vill minska antalet osäkra anställningar, ersätta de ofrivilliga deltiderna med heltidstjänster och göra heltid till utgångspunkt vid alla nyanställningar."

Läs gärna hela artikeln här.

torsdag 28 april 2011

Beredningen för socialpolitik och individomsorg

Idag gjorde jag debut som ordförande i en beredning på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting, Beredningen för socialpolitik och individomsorg. Det är väldigt spännande och ärofullt att ha blivit vald till det viktiga uppdraget.

Vi hade idag uppe två väldigt viktiga frågor. Den första gäller Missbruksutredningen som igår överlämnades till regeringen från utredaren Gerhard Larsson. Utredningen ska nu ut på en remissbehandling men under hela utredningsarbetet har frågorna kontinuerligt diskuterats inom SKL och det finns starka kritiska synpunkter på utredningen från bland annat SKL och Socialstyrelsen.

Läs gärna mer i den debattartikel som igår publicerades på Newsmill och som finns på SKLs hemsida.

Den andra fråga vi behandlade gäller Upprättelseutredningen. Det är en fortsättning på Vanvårdsutredningen som har utrett och beskrivit de hemska och omfattande övergrepp som skett på barn i samhällets vård. Utredningen föreslår nu att samhället ber de utsatta om ursäkt genom en ceremoni under ledning av Statsministern och representanter från Kommunsverige. Även ekonomisk ersättning till offren föreslås.

måndag 18 april 2011

Mitt i budgetprocessen

Utanför mitt fönster i Stadshuset står en blomsterlåda fylld med nyplanterade blommor. Passar på att njuta av anblicken av dom samtidigt som jag grunnar över nästa års budget. I fredags hade vi en budgetkonferens med kommunfullmäktigegruppen och diskuterade politiska prioriteringar. Vi hade väldigt bra diskussioner och jobbade hårt med prioriteringslistor.

Jag sitter också och grunnar över majoritetens budgetarbete, framförallt vad gäller beslut om vilka prognoser som ska gälla för kommunens IVE. Det skiljer mycket mellan SKL:s skatteprognos i februari och skatteprognosen i regeringens vårbudget. Och SKL:s nästa prognos (som kommunen brukar följa) kommer först den 3 maj. Ett dilemma för kommunledningen, men också för oss som inte vet vilket underlag som ska gälla.

Blommorna utanför mitt fönster är blå, men jag anar att tulpanerna som ännu inte slagit ut är röda. Det är färgskifte på gång.

torsdag 14 april 2011

Föreningsmöte

Ikväll var jag inbjuden gäst på Gamla Uppsala S-förenings möte. Jag berättade om partikongressen och om vårt arbete i kommunfullmäktigegruppen.

Det hela utvecklade sig till en mycket spännande diskussion om barnfattigdom, kompetenslyft, en aktiv arbetsmarknadspolitik och sociala investeringar. Tack "Gamlis" för ett bra möte och för den fina vårblomman!

onsdag 13 april 2011

Sociala investeringar för bättre ekonomisk hushållning

För åttonde året i rad hanterade Uppsalas kommunstyrelse vid sitt sammanträde idag ett ekonomiskt överskott när vi behandlade bokslutet för 20101. Det är resultatet av tuffa beslut fattade under både socialdemokratisk och moderat ledning. Att ha ordning och reda på ekonomin och att leverera ett plusresultat är nödvändigt för att slippa göra nedskärningar i kommunens verksamhet och för att kunna avsätta pengar till framtida pensioner, till att göra investeringar eller bygga om skolor. Med den ekonomiska saneringen i hamn är det dags att ta den goda ekonomiska hushållningen ett steg längre.

Vi socialdemokrater vill använda en del av det överskott som redovisas i Uppsala kommuns bokslut för 2010 till att stärka kommunens förmåga att möta och hantera kommande kostnader. Vi vill därför möjliggöra sociala investeringar genom att reservera 40 miljoner kronor av årets resultat för detta ändamål.

Investeringar i byggnader och infrastruktur är vardag i kommunen. Men att på samma sätt investera i människor har hittills varit nästan omöjligt. Trots kunskapen om det förebyggande arbetets betydelse används resurserna i allt för stor utsträckning till att reparera skadorna i efterhand. Med kloka insatser som förebygger sociala problem kommer vi att minska kommunens kostnader i framtiden samtidigt som mänskliga vinster uppnås.

Läs gärna mer i vår debattartikel i dagens UNT.

Majoriteten röstade tyvärr ner vårt förslag på kommunstyrelsen. Vi beklagar av både sociala och ekonomiska skäl att de inte vill satsa offensivt på ett förebyggande arbete. Från socialdemokratiskt håll kommer vi att fortsätta driva frågan och vi hoppas på ett ja när kommunfullmäktige möts den 2 maj.

tisdag 12 april 2011

Gottsunda Centrum

Idag besökte jag Gottsunda och UKFAB (Uppsala kommuns fastighets AB). UKFAB håller nu på med det viktiga uppdraget att omvandla hela Gottsunda Centrum för att skapa en modern marknadsplats och en naturlig mötesplats. Tillsammans med till exempel Uppsalahems planer på nya spännande bostäder i området står Gottsunda inför ett ordentligt ansiktslyft.

Men när man står mitt på byggarbetsplatsen är det svårt att tänka sig att invigning av det framtida torget, som ses på bilden, ska ske den 23 september i år. Jag håller tummarna för att arbetet flyter på bra och sen dyker jag upp igen i slutet av september, med en invigningspresent, och njuter av en god fika på caféet som svävar mellan två våningar!

måndag 11 april 2011

"Det här är livet"

Jag är fortfarande uppfylld av den härliga utflykten vi gjorde med familjen igår till havet utanför Norrtälje. Där hittade vi en liten skyddad vik där barnen lekte i vattenbrynet och gick på skattjakt. I strålande sol grillade vi korv och mumsade på kakor. "Det här är livet" som barnen uttryckte sig!

Med en sådan härlig dag färsk i minnet tar jag mig an veckans uppdrag och utmaningar. Ikväll har jag varit på ett väldigt trevligt och givande möte med Akademiska Hus där de beskrivit sin verksamhet och planerna framöver. Stort tack till Hans Antonsson, Regiondirektör på Akademiska Hus.

Imorgon fortsätter turnén med Arbetsutskottet i Regionförbundet. Vi åker då till Älvkarleby för en medlemsdialog och för att höra på Älvkarlebys tankar om Regionförbundets framtid.

lördag 9 april 2011

Mot nya uppdrag - men först en rejäl avtackning

Distriktskongressen är nu avslutad och ombuden på väg hem. Vi är stärkta efter många livaktiga debatter med högt i tak. Sitter nu hemma i soffan med min dotter och ska snart ringa mormor och berätta om avtackningen av Thomas Östros.

Agneta Gille höll ett mycket fint tal och tackade Thomas för allt han hittills gjort i partiets tjänst. Thomas blev sedan avtackad med ett fång rosor, presenter och stående ovationer.

Jag vet inte vilka nya utmaningar som väntar Thomas, men jag vill tacka för möjligheten att lära känna honom och allt samarbete vi haft. Första gången jag träffade Thomas var på Bommersvik och året var nog 1986. Jag var ung SSU-are och Thomas var kursledare på den utbildning jag gick. Vi har sedan under åren följts åt, i Studentförbundet, Arbetarekommunen och nu Partidistriktet. Jag ser fram emot vårt framtida samarbete och dom utmaningar vi står inför.

Tack Thomas!

Rapport från distriktskongressen

Distriktskongressen är i full gång och har nu valt en ny ordförande, den första kvinnliga ordföranden under distriktets hundraåriga historia. Det är Agneta Gille som nu tar över klubban efter Thomas Östros. Ett stort grattis till Agneta och till oss i distriktet som med Agneta får en färgstark ordförande med brett stöd i hela länet och med en gedigen erfarenhet av både parlamentariskt och organisatoriskt arbete i partiet.

Många motioner inom vitt skilda områden behandlas också, uttalanden antas om att bekämpa barnfattigdom, utveckla Akademiska sjukhuset och att stödja demokratirörelserna i Mellanöstern.

Vi har också haft besök av vår nyvalda partisekreterare Carin Jämtin. Hon talade om läget i partiet och det behov vi har av att utveckla både arbetsformerna och sättet vi utser företrädare på. Hon talade också om vår politik som vi nu ska utveckla med sikte på att anta ett nytt partiprogram på den ordinarie partikongressen 2013. Vi ska också under hösten ha ett förlängt Förtroenderåd för att diskutera. Carin beskrev på ett mycket bra sätt betydelsen av att vi arbetar för en kunskapsbaserad ekonomi och tillväxt, en värdegrundad tillväxt och sociala investeringar.

måndag 4 april 2011

Politisk analys med mormor

Jag pratade med min mormor i helgen. Anledningen var att hon fyllde 85 år men samtalet gled, som vanligt, snabbt in på politik. Min mormor är klockren i sin politiska kompass. Hon är också väldigt känslomässigt engagerad i politiken. Hon kan ringa bara för att få prata av sig sin ilska över borgarna eller över hur Mona Sahlin behandlas. Mormor har tagit tuffa diskussioner på PRO hemma på temat "Ni ville ju få bort Göran Persson och röstade borgerligt - det ni får nu är borgerlig politik". Hon har intresserat följt processen att välja en ny partiordförande för Socialdemokraterna och varit insatt i de olika turerna.

Lite spänd frågade jag vad hon tyckte om Juholt då. Jo då, sa mormor, det kan nog bli bra. Nu ska jag lägga till att jag kommer från Sala och där är vi inte kända för överord. En helt fantastisk middag kan recenseras "Det här var faktiskt gott" så mormor menar med sina ord att Juholt är kanon! Men la hon till, han får vara försiktig med den bild som sätts nu och att han kanske tar i för mycket i utrensningen efter Mona. Sen frågade hon till sist "Vem i hela friden hade köpt avtackningsblommor till Thomas på partikongressen? En ynka ros?" Ja, det undrar jag också mormor. Men i helgen ska jag ringa dig igen och berätta om avtackningen av Thomas som distriktsordförande, då hoppas jag att du kan känna dig stolt över hur vi avtackar en person som betytt så oerhört mycket för vårt parti.